- Hem
- A-kassa
- Välj A-kassa
- Akademikernas a-kassa
- Alfakassan ger ersättning vid arbetslöshet
- A-kassan Vision
- A-kassan för service och kommunikation (SEKO)
- IF Metalls a-kassa och fackförbund
- Kommunals a-kassa och fackförbund
- Unionens a-kassa
- Finans- och försäkringsbranschens a-kassa
- Fastighets a-kassa, fackförbund och inkomstförsäkring
- Farmacitjänstemännens a kassa
- Elektrikernas a-kassa, fackförbund och inkomstförsäkring
- Byggnadsarbetarnas a-kassa och fackförbund
- Transportarbetarnas a-kassa och fackförbund
- Säljarnas A-kassa och riksförbund
- Sveriges entreprenörers A kassa
- Sveriges arbetares A-kassa och fackförbund (SAAK)
- Handelsanställdas a-kassa och fackförbund
- STs A-kassa, fackförbund och inkomstförsäkring
- Småföretagarnas A-kassa
- Pappersindustriarbetarnas A-kassa och fackförbund
- Lärarnas A-kassa, fackförbund och inkomstförsäkring
- Livsmedelsarbetarnas A-kassa och fackförbund
- Journalisternas A-kassa och fackförbund
- Hotell- och restauranganställdas A-kassa
- Hamnarbetarnas A-kassa
- GS A-kassa
- Fackförbund
- Nyheter
- Om oss
- Kontakta oss
A-kassa regler
Det är jobbigt att förlora sitt arbete och hamna i ofrivillig arbetslös. Jobbar man på ett företag som tvingas gå i konkurs, eller om arbetsgivaren måste skära ner på utgifter och personal så finns det en risk att arbetssituationen förändras och att den privata inkomsten minskar. Hamnar man i den här situationen så är det viktigt att ha en arbetslöshetsförsäkring som innebär att du får en fortsatt inkomst under arbetslösheten.
Alla som är med i a-kassan har rätt att få ersättning, men det finns det några regler man måste följa. Dessa a-kassa regler gäller för alla organisationer och det är viktigt att man vet hur dessa fungerar och vilka krav som ställs för att vara berättigad till ersättningen.
Medlemsvillkoret
- Detta villkor innebär att man måste vara medlem i en A- kassa för att få ersättning.
- För att få den högsta ersättningen måste man ha varit medlem i minst 12 månader. Når man inte upp till den avsatta gränsen så kan man vara berättigad till en lägre ersättning.
Grundvillkoret
- Grundvillkoret är ett annat villkor som måste uppfyllas för att . Det här villkoret består av olika A-kassa regler. Det första är att man måste vara anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen ska hjälpa och stötta dig, så att man till slut hittar ett jobb, så det är en viktig del i grundvillkoret. Det bästa man kan göra är att anmäla sig som arbetssökande direkt när man blivit arbetslös. Man kan gå dit redan första dagen som arbetslös och få prata med en handläggare som blir din personliga kontakt.
- Nästa regel i grundvillkoret är att man ska kunna arbeta minst 3 timmar per dag och minst 17 timmar per vecka om man blir anställd.
- Den sista regeln i grundvillkoret är att man ska vara beredd på att jobba, man ska stå till arbetsmarknadens förfogande som det heter med finare ord. Det innebär att man ska finnas till hands och inte säga nej om ett jobb dyker upp. Det kan till och med vara så att man måste tacka ja till ett jobb som är i en annan stad.
Arbetsvillkoret
Den sista regeln som måste följas är arbetsvillkoret. Det innebär att man måste ha arbetat minst 80 timmar per månad i 6 månaders tid året innan man blev arbetslös, något som inte alltid är lätt att uppnå. Har man haft ströjobb eller vikariat så har man inte alltid att man har fått ihop tillräckligt med timmar.
För att göra det säkert för sig själv så kan det vara bra att ha det här i bakhuvudet, speciellt om man själv kan välja att styra över hur mycket man jobbar. När du väl jobbar så försök att ligga ovanför kvoten på 80 timmar i månaden så att du har rätt till a-kassa om du nån gång förlorar jobbet.